Japonskí výrobcovia čipov museli zastaviť výrobu v celej krajine

16.03.2011 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 16. marca (TASR) - Japonskí výrobcovia čipov museli pre zemetrasenie stopnúť výrobu v celej krajine.

Pri najmenšom otrase sa totiž stroje okamžite automaticky zastavia a celá výroba sa stopne, informuje dnes nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Zatiaľ sa nepočíta s obnovením produkcie v Japonsku. Závody musia najprv zistiť rozsah škôd, pretože pre výrobu čipov sú potrebné haly, ktoré musia byť takmer bezprašné. Len táto kontrola môže trvať týždne alebo dokonca mesiace.

Podľa odhadov analytikov a predstaviteľov odvetvia výsledkom bude nedostatok komponentov, napríklad pre počítače a mobilné telefóny, a zvýšenie ich cien. \"Zemetrasenie bude mať v najbližších kvartáloch pomerne rozsiahly vplyv na odvetvie,\" uviedol predstaviteľ spoločnosti pre prieskum trhu IHS iSupply Len Jelinek.

Japonskí výrobcovia čipov patria k najdôležitejším producentom a dodávateľom. Pripadá na nich až pätina obratu celého odvetvia. Na dodávkach z Japonska sú závislí napríklad výrobcovia telekomunikačného vybavenia. Švédsky Ericsson nepredpokladá, že zemetrasenie v Japonsku bude mať vplyv na výsledky a operácie spoločnosti v 1. kvartáli. Dôsledky sa zrejme prejavia až neskôr, ešte je však príliš skoro na špekulácie o ich rozsahu.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región